Napísali o nás: Nemožné na počkanie, jedlo do 30 minút (hostovo.sk)

Pod týmto Damoklovym mečom pracujú všetci kuriéri spoločnosti Delivery Hero sediac na bicykli, motorke či aute alebo spoliehajúc sa na vlastné nohy… Máte chuť na hamburger alebo poke misku, nuž zdvihnete telefón (teda vlastne skočíte na web alebo zvolíte príslušnú appku)) a do pol hodinky si ich môžete doma či v robote naservírovať. Myšlienka Holanďana Niklasa Östberga doručiť čokoľvek vrátane jedla k dverám v čo najkratšom čase sa zrodila pred desiatimi rokmi v Berlíne. Odvtedy sa rozrástla do medzinárodného systému, pôsobiaceho vo viac než 50 krajinách na štyroch kontinentoch. Koncept funguje v Čechách už od roku 2012 pod názvom Dáme jídlo a dnešné vyše dva milióny zákazníkov v 170 mestách a mestečkách si objednávajú 2 a pol milióna jedál mesačne z vyše 6000 reštaurácií a obchodov.

V septembri sa Delivery Hero udomácnil aj na slovenskej horeca scéne. Názov Foodpanda (ešte aj s obrázkom tohto čínskeho zvieraťa) síce trochu evokuje tunajšie vietnamské Panda bistrá, ázijské reštaurácie a sushi bary však tvoria len časť partnerských reštaurácií. Viac vedú medzi nimi pizzerie a bistrá s ponukou hamburgerov, koniec koncov sú tieto jedlá ako stvorené pre koncept rýchlej prípravy a doručenia. Občas ale zákazník natrafí aj na klasické reštaurácie. Ponuka či portfólio závisí od toho, ktoré prevádzky sa do systému zapojili a nachádzajú sa v takom okruhu klienta, aby to kuriér spoločnosti do tej pol hodiny stihol. Samozrejme, systém sa rýchlo rozrastá, menia sa partnerské reštaurácie, niektoré aj vinou covidu zavesili na dvere tabuľku „for sale“, iné naopak vznikajú. Podľa slov CEO spoločnosti Dáme jídlo i Foodpanda Slovensko Filipa Fingla (na obr. vpravo hore) s mnohými reštauráciami ukončili v Čechách spoluprácu aj pre nekvalitu jedla.

Zatiaľ môžu zákazníci využiť „jedlo do pol hodinky“ v desiatich mestách – Bratislave, Nitre, Trnave, Trenčíne, Banskej Bystrici, Žiline, Martine, Košiciach, Prešove a Poprade. „Nie sme len klasická donášková služba na rozvoz jedla, našou víziou je byť skutočne ‚everyday essentials provider‘, čiže k dispozícii priamo v lokalite zákazníka so všetkým, na čo si spomenie, že mu v danej chvíli chýba, či to už bude jedlo, alebo nákup. Nesieme ľuďom čas na čas,“ Filip Fingl hovorí o tom, že ide predovšetkým o doručovanie toho, čo ponúka miestna lokalita a miestni obchodníci. Práve to umožňuje maximálnu rýchlosť a flexibilitu doručovania.

K reštauráciám už v poslednej tretine októbra pribudlo 11 obchodov Tesco Expres v Bratislave, v hre sú, samozrejme, aj ďalšie mestá. Okrem toho sa blýska na časy konceptu Pandamarket – vlastného distribučného skladu, ktorý umožní donášku do 15 minút. Aby ste stihli poprášiť koláč pre návštevu chýbajúcim vanilkovým cukrom… ☺

„Dnešný zákazník nechce myslieť na objednávku niekoľko hodín dopredu. Chce ju mať vybavenú v horizonte niekoľkých minút, a to aj v zónach, kde nie sú štandardné predajne,“ vysvetľuje Filip Fingl. Pandamarket budú môcť teda zákazníci využívať na doručenie potravín, drogérie, domácich potrieb v priebehu niekoľkých minút aj v oblastiach, kde chýba bežná sieť obchodov.

Článok nájdete na: http://www.hostovo.sk/sk/koktail/nemozne-na-pockanie-jedlo-do-30-minut.html